Instrumenter i AAA museum


Radioluminescence – lyset i mørket

Nogen kemiske stoffer lyser, når de fik tilført energi i form af lys. Det har man sikkert vidst i mere end hundrede år, men da man i starten af det 20. århundrede opdagede radioaktivitet – så kunne man usynligt “belyse” disse stoffer og så dem til at lyse “af sig selv”.
Vi er mange der har haft analoge ure, der kan aflæses i mørke. Personligt havde min Mormor og Morfar et vækkeur der var “selvlysende” – som fascinerede mig meget som barn. Visere og tal var malet med et materiale der kaldes for en luminifor.

Siden flyvningens start har man malet flyinstrumenter med luminifor iblandet en “usynlig lyskilde”. Den usynlige lyskilde var i starten Radium. Det “usynlige lys” fra Radium er selvfølgelig radioaktivitet. I halvtredserne gik man over til at bruge Promethium og derefter – det meget dyre – Tritium. Det er fordi at Radium er radioaktivt i rigtig mange år, og udgør en risiko for dem, som arbejder med fremstillingen. Jeg vil anbefale at se filmen “Radium Girls”!

Når man siger radioaktivitet, så er der mange der føler angst. Der er absolut ingen grund til at frygte din mormors gamle vækkeur! Med mindre du skiler det ad, knuser det – og indhalere støvet – så har du ikke noget at frygte.

I dette tilfælde er visere og tal malet med zink-sulfid-fosfor, som giver et grønt skær.

Her er de malet med det mere sjældne kopper-magnesium maling:

Med tiden aftager zink-sulfid-fosfor og kopper-magnesium malingen, deres evne til at lyse. Men de kan kortvarigt bringes til at gøre det igen, hvis man lyser på dem med ultraviolet lyd (rav-lygte eller solarie lys).


/Jacob Juel Sørensen